Allt har en historia – så även ASKIS.

2009, efter avslutad utbildning till psykosyntesterapeut, tog jag uppdraget som utbildningsadministratör på skolan där jag utbildat mig, PsykosyntesAkademin (PsA). Det visade sig ganska snart att där också fanns en annan utbildning – en 1-årig utbildning i Systemiska Familjekonstellationer, med Dr Albrecht Mahr, Karen Hedley och Constanze Lang som lärare. Dit drogs jag som en fluga till en sockerbit, och snart hade jag både trummat ihop en ny utbildningsomgång med bl.a. mig själv som deltagare, och fått uppdraget som utbildningsansvarig. Denna utbildning hade startats redan på 1990-talet i Göteborg av Lucie Wiberg (Inkludera), och under många år erbjöd hon workshops samt de första utbildningsomgångarna i Familjekonstellationer i Sverige. Drygt 10 år senare kom utbildningen att byta både ort och huvudman till PsA när Lucie valde att gå vidare till annat. Idag kan man säga att den cirkeln har slutits, då Lucie nyligen började en tjänst som studierektor för grundutbildningen i psykosyntes på PsykosyntesAkademin.

Även om det finns många likheter i dessa två förhållningssätt, psykosyntesen och konstellationer, så var utbildningen en lite udda fågel bland alla psykosyntesgrupper och -utbildningar och förde därför en ganska anonym tillvaro. I samråd med Dr Mahr beslöt jag därför att ge den ett unikt namn, vilket blev ASKIS, Akademin för Systemiska Konstellationer i Sverige. 2011 föddes så ASKIS som egen utbildningsenhet, och när jag kort därefter avslutade mitt uppdrag på PsA så fick jag till min stora glädje möjligheten att ta med mig ASKIS.

De första åren

En väldigt spännande, och frustrerande, tid följde då jag som nybakad konstellatör plötsligt stod ensam med en utbildningsakademi. Utan att själv kunna fylla den med så mycket innehåll så blev det svårt, och den första tiden präglades av olika försök till samarbeten och fruktlösa försök att få igång fler utbildningsomgångar. Ungefär i samma veva var jag med i gruppen som startade en förening för systemiska konstellationer, SFSK, där jag sedan dess varit mycket aktiv, bl.a. i styrelsen en period. Jag fortsatte att arbeta som psykosyntesterapeut, parallellt med andra uppdrag, och så småningom började det röra på sig. Jag tog kontakt med Charlotte Palmgren från Svenska Hellinger Institutet i ett annat ärende, och innan jag visste ordet av så hade vi börjat prata om att samarbeta kring utbildningar i Systemiska Familjekonstellationer. Året var 2013 och en väldigt fruktbar, och för mig oerhört lärorik tid tog sin början.

Samarbete

Charlotte och jag startade flera utbildningsomgångar med henne som huvudlärare och mig som kursassistent/organisatör. Många av de som idag utövar metoden tillsammans med oss tog sina första utbildningsår i vår regi. Samtidigt fick jag själv värdefull kunskap av att jobba ihop med min mer erfarna kollega / vän / mentor Charlotte. Jag själv blev flygfärdig på riktigt under en handledningshelg 2014 då jag plötsligt vågade släppa sargen. Det är med stolthet och tacksamhet till alla mina mentorer och lärare jag sen dess kan kalla mig systemisk konstellatör, facilitator av system, systemterapeut, systemisk coach – kärt barn har många namn. Med tiden kom Charlottes och mitt samarbete till sin slutpunkt – det hade uppnått sin destination – och jag fortsatte vidare i egen regi.

Utökning

2019, ett år då det hände mycket nytt. Nya behov uppkommer hela tiden, och nya tjänster blir till. Även organisationer kan ha stor nytta av att inkludera det systemiska perspektivet vid problemlösning, något vi kommer erbjuda mer av här så småningom. Från mars till oktober deltog jag i utbildningen ”Systemic Dynamics in Organizations” på Bert Hellingerinstituut i Holland, med bl.a. Jan Jakob Stam som lärare.

Nutid

Idag erbjuder jag via ASKIS en mångfald tjänster inom Psykosyntes och Systemiska konstellationer med alltifrån Individuella konsultationer, Parterapi & Konstellationer, Workshops i Familjekonstellationer, Kurser för personlig utveckling, Coachning/karriärcoachning med systemperspektiv och – Vidareutbildning till Familjekonstellatör för dig som längtar efter att själv verka i det systemiska fältet.

Som litet institut är det viktigt att kunna erbjuda bredare lösningar och ASKIS fortsätter därför att samarbeta med andra för att på olika sätt kunna erbjuda denna kunskap och viktiga förhållningssätt till livet och relationer. Närmast ett samarbete med norska Aud Marit Esbensen från Krysalis AS, Senter for Systemiske Konstellasjoner, läs mer om det under Aktuellt.

Om du vill läsa mer om vad systemiska konstellationer är för något, klicka här, eller se vad som är på gång, klicka på Aktuellt

Roligt att du läst ända hit! Varmt välkommen att kontakta oss här på ASKIS för vägledning med systemperspektiv!

Väl mött
Gunilla Boivie, ASKIS
Läs mer om Gunilla Boivie på denna sida

2008 tog PsykosyntesAkademin, PsA, över utbildning och workshops från Inkludera och Lucie Rosvall Wiberg.

2011 lyftes området konstellationer ut från den övriga verksamheten och ASKIS bildades som en del av PsA.   Av kapacitetsskäl beslutade PsA kort därefter att lägga ner området konstellationer, och ASKIS drivs sedan dess vidare i egen regi av Gunilla Boivie, ASKIS c/o Creere AB.

2013-2016 – Gunilla Boivie / ASKIS organiserar fortbildningar i metoden tillsammans med Charlotte Palmgren (Svenska Hellinger Institutet).

2019 & 2020 – Gunilla Boivie / ASKIS utökar med erbjudanden för organisationer (systemdynamiker i organisationer)

2021 – Gunilla Boivie / ASKIS startar utbildning till Familjekonstellatör